…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Γιατί οι vegans λένε όχι στα γαλακτοκομικά;






Το γάλα ...βλάπτει σοβαρά την υγεία :

1. ...των ζώων : Οι μεγάλες βιομηχανοποιημένες φάρμες παραγωγής γάλακτος έχουν αντικαταστήσει τις μικρές επιχειρήσεις. Εκεί οι αγελάδες, με γενετική μετατροπή και τεχνολογίες εντατικής παραγωγής, παράγουν 35 λίτρα γάλα την ημέρα, τρεις φορές περισσότερο από ότι παρήγαγαν 50 χρόνια πριν. Για να διατηρηθεί υψηλή η παραγωγικότητα, οι κτηνοτρόφοι γονιμοποιούν τεχνητά τις αγελάδες κάθε χρόνο. Όλη αυτή η διαδικασία και το εντατικό άρμεγμα κάνει τους μαστούς των γαλακτοφόρων αγελάδων να πονάνε και να γίνονται τόσο βαρείς που πολλές φορές σέρνονται στο έδαφος, με αποτέλεσμα τα ζώα να υποφέρουν από μολύνσεις. Γεγονός που με τη σειρά του έχει αυξήσει τη χρήση αντιβιοτικών.

Οι αγελάδες, όπως και κάθε άλλο θηλαστικό, παράγουν γάλα για να θρέψουν τα μικρά τους και όχι τους ανθρώπους.

Tα αρσενικά μοσχαράκια, που θεωρούνται 'παράπλευρες απώλειες' για τη βιομηχανία του γάλακτος, σφάζονται μόλις λίγες ημέρες μετά τη γέννησή τους. Τα θηλυκά μοσχαράκια συνήθως αντικαθιστούν τις μητέρες τους στη γραμμή παραγωγής ή σφαγιάζονται επίσης για ένα συστατικό που διαθέτουν στο στομάχι τους και αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα τυριά που συναντά κανείς στην αγορά. Όλα τα μικρά απομακρύνονται από τις μητέρες τους αμέσως μετά τη γέννησή τους και δεν πίνουν ποτέ το γάλα της παρά μεγαλώνουν με γάλα-σκόνη. Όσα θα μπουν στη γραμμή παραγωγής, παραμένουν κλεισμένα σε περιορισμένους χώρους για τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους. Το μέλλον τους είναι να γίνουν "μηχανές" παραγωγής γάλακτος όπως και οι μητέρες τους.

Μία αγελάδα στη φύση ζει 25 χρόνια. Στη βιομηχανοποιημένη φάρμα η ζωή της δεν έχει διάρκεια πάνω από πέντε χρόνια, αφού αυτό είναι περίπου το διάστημα που δύναται να παράγει γάλα και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κτηνοτρόφων.

2.... του πλανήτη : Το αγελαδινό γάλα δεν αποτελεί μία πλήρη τροφή. Οι αγελάδες, όπως και οι άνθρωποι, ξοδεύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα των θερμίδων και των στοιχείων που λαμβάνουν από την τροφή τους, απλά...ζώντας τη ζωή τους. Χρειάζεται μία πολύ μεγάλη ποσότητα σιτηρών και τροφής γενικά, για να μπορέσει η αγελάδα να παράγει μία μικρή ποσότητα γάλακτος. Η παραγωγή γάλακτος όχι μόνο αποτελεί σπατάλη ενέργειας και νερού, αλλά έχει συμβάλλει σοβαρά στην μόλυνση του νερού ποταμιών και θαλασσών. Μία αγελάδα παράγει 55 κιλά περιττωμάτων κάθε ημέρα -- ποσότητα ίση με όση παράγουν 24 άνθρωποι, αλλά χωρίς τουαλέτες και χώρους επεξεργασίας των λυμμάτων. Όλα αυτά τα λύμματα συγκεντρώνονται σε λάκκους, και διοχετεύονται σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.

3. ... του ανθρώπου: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επικίνδυνα. Δεν περιέχουν ίνες και είναι πλούσια σε λίπος και χοληστερίνη. Είναι μολυσμένα με αίμα αγελάδας και πλέον με φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά. Έχουν συνδεθεί με αλλεργίες, παχυσαρκία, καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο και άλλες ασθένειες. Τα γαλακτοκομικά μπορούν -όσο και αν ακούγεται τρελό- να προκαλέσουν οστεοπόρωση, και όχι να την αποτρέψουν, αφού η υψηλή πρωτεϊνη που περιέχουν δεν αφήνει το ανθρώπινο σώμα να απορροφήσει σωστά το ασβέστιο.

Στο διάσημο βιβλίο του "Baby and Child Care", ο Δρ. Μπέντζαμιν Σποκ γράφει: Δεν συνιστώ την κατανάλωση γαλακτοκομικών για τα μικρά παιδιά...Τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, βρίσκονται στα λίπη φυτικής προέλευσης. Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε αυτά τα λίπη είναι πολύ χαμηλή, ενώ αντίθετα περιέχει κορεσμένα λίπη που ενθαρρύνουν τα προβλήματα στις αρτηρίες αλλά και στο βάρος κατά την ανάπτυξη των παιδιών.


Σύμφωνα με τον Μάικλ Κλάπερ, M.D., ειδικό διαιτολόγο και συγγραφέα του βιβλίου "Pregnancy, Children, and the Vegan Diet" :

"
Οι άνθρωποι είναι τα μόνα πλάσματα στο ζωϊκό βασίλειο που πίνουν το γάλα μίας μητέρας άλλου είδους. Είναι αφύσικο για ένα μωρό να πίνει το γάλα της αγελάδας, όπως είναι αφύσικο για ένα σκυλάκι να πίνει γάλα από μία καμηλοπάρδαλη! Τα μωρά των ανθρώπων δεν χρειάζονται το αγελαδινό γάλα για να συμπληρωθούν τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν. Μπορούν να μεγαλώσουν υγιή και χωρίς αυτό. Το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε πρωτεϊνες που έχουν συνδεθεί με την πρόκληση αλλεργιών στους ανθρώπους, ενώ συχνά περιέχουν αντιβιοτικά και χημικά στοιχεία. Κλινική εμπειρία έχει δείξει πως το αγελαδινό γάλα συνδέεται με πολύ συχνά προβλήματα υγείας (συνάχι, αλλεργίες, ωτίτιδες, βρογχίτιδα, άσθμα κλπ). Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί".
greekveganparenting.blogspot 

Προτεινόμενα άρθρα:

Το γάλα και η "πλύση" εγκεφάλου.Η χειρότερη πηγή ασβεστίου 
Τα 7 θαύματα του κόσμου
Αυτό που τρως... είσαι
Μία δίαιτα ηθικής: Η χαρά του να είσαι χορτοφάγος
Νηστειοθεραπεία
Γιόγκα 
Θεραπευτική Ύπνωση
Η διατροφή των Yogi
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ
Θαλασσοθεραπεία
Αποκαλύπτοντας το 'AIDS'
Το «χρυσάφι» των Ίνκας
T.V. Ένα ατέλειωτο σκουπιδαριό
ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας 
Θρησκεία και Νέα Τάξη Πραγμάτων 
Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά Φασισμός 
Αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Δεν υπάρχουν σχόλια: