…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Όλη η αλήθεια για τις ζωικές τροφες! (κρεας,γαλα,αυγα,ψαρια) Μερος 4: ΨΑΡΙΑ

Ζωικές τροφές: ΨΑΡΙΑ

1 Τα ψάρια κάνουν καλό στην υγεία (;)

Η Βόρεια Θάλασσα, από όπου αλιεύεται το 40% των ψαριών μας, έχει γίνει τόσο μολυσμένη ώστε κάποιοι ψαράδες φορούν ακόμη και προστατευτικές μάσκες προσώπου για την πρόληψη εξανθημάτων και άλλων διαταραχών του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει η επαφή με το νερό.

Μέτριες ποσότητες ψαριού από μη μολυσμένα και απόλυτα καθαρά νερά (αν υπάρχουν) αναμφίβολα κάνουν καλό.

Όμως, υπάρχουν τρία σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμόμαστε: πρώτον, έχει σαφώς αποδειχθεί ότι τα ψάρια πονούν και υποφέρουν όταν πιάνονται (βλ. 2, 3), δεύτερον, η αλιεία είχε ήδη επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (τα αλιευτικά αποθέματα βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδό από ποτέ και ψάρια όπως ο σολομός βρίσκονται υπό εξαφάνιση), και τρίτον, ΟΛΑ τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών μπορούν εύκολα να ληφθούν από μια vegan, χορτοφαγική διατροφή. Η ηθική επιλογή είναι σαφής.

2 Τα ψάρια δεν πονάνε

Τα ψάρια έχουν περίπλοκο νευρικό σύστημα και όλα τα αισθητήρια όργανα που απαιτούνται για την αίσθηση του πόνου. Ως εκ τούτου λογικά συμπεραίνουμε ότι αισθάνονται πόνο. Μια τριετής έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων και εκπροσώπων από αλιευτικές οργανώσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ψάρια, όπως και όλα τα άλλα σπονδυλωτά αισθάνονται πόνο. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και αν δεν αισθάνονταν πόνο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελούσε δικαιολογία για την θανάτωση τους.

3 Τα ψάρια είναι «ελεύθερης βοσκής»

Γιατί τα ζώα ελεύθερης βοσκής αξίζουν να θανατώνονται αδίκως, μόνο και μόνο επειδή είναι ελεύθερα; Η άποψη ότι θα πρέπει να πληρώνουν για την ελευθερία τους με τη ζωή τους είναι ηθική ανοησία! Όλα τα ζώα θα πρέπει να είναι ελεύθερα και δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα να τους στερούμαι την ελευθερία ή τη ζωή τους για τέτοιους ασήμαντους λόγους, όπως τα χρήματα, η άπληστη αγάπη και λαιμαργία για την γεύση της σάρκας τους ή στην περίπτωση των ψαριών, την επιδίωξη ενός «σπορ» , που είναι το ψάρεμα!

4 Ορισμένα σημεία σχετικά με τη σφαγή των ψαριών

Τα Βρετανικά αλιευτικά σκάφη αιχμαλωτίζουν 500.000 τόνους ψαριών κάθε χρόνο ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί που διέπουν τη σφαγή τους.

Τα ψάρια πεθαίνουν από σοκ, ασφυξία, σύνθλιψη από το βάρος των αλιευμάτων ή από την παγωνιά, εφόσον τα τοποθετούν πάνω σε παγωμένους πάγκους.

Πολλά από αυτά, όπως οι μουρούνες, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα, και τα σελάχια μπορούν να παραμείνουν ζωντανά ακόμη και όταν βρίσκονται έξω από το νερό, ακόμη και χωρίς εντόσθια! Τα χέλια θανατώνονται θάβοντας τα μέσα σε αλάτι (επίπονη διαδικασία που διαρκεί 2 ώρες) ή κόβονται ζωντανά σε κομμάτια και βράζονται.

Τα εκτρεφόμενα ψάρια, όπως ο σολομός και η πέστροφα αφήνονται να αιμορραγούν μέχρι θανάτου, με ή χωρίς αναισθητοποίηση. Η πέστροφα αφήνεται να λιμοκτονήσει για 3-6 ημέρες, πριν παρθεί από το νερό και συσκευαστεί ζωντανή ακόμη σε πάγο για τη μεταφορά της στην αγορά, περιμένοντας μες στο πόνο έως και 14 λεπτά για να πεθάνει.

Μεταφραση: Χαρά




Δεν υπάρχουν σχόλια: