…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Κόλλυβα: Σούπερ τροφή για αθλητές

Εσείς θα δίνατε στον αθλητή σας… κόλλυβα;


           Όλοι οι προπονητές ψάχνουν να βρουν και να δώσουν στους αθλητές τους, την μικρή «μαγική» λεπτομέρεια, που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν από τους αντιπάλους τους.  Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς προπονητή και αθλητή, ακόμη και ένα πολύ μικρό τέχνασμα,  μπορεί να κάνει την διαφορά, σε έναν αγώνα επιπέδου. Τι μπορεί να είναι αυτό;  Ίσως κάποιο ψυχολογικό «τρικ», ή ένα εργογόνο βοήθημα ή ένα μασάζ ή ακόμη και ένα σωστό προαγωνιστικό γεύμα.
Πολλά άρθρα υπάρχουν για την αξία του προαγωνιστικού γεύματος. Ποια τροφή όμως συνοψίζει όλες τις ανάγκες  του αθλητή, ώστε το σώμα του να ανταπεξέλθει στο στρες του αγώνα; Θα σας φανεί ίσως μακάβριο, αλλά είναι τα… κόλλυβα! Στην βασική συνταγή για κόλλυβα τα συστατικά που υπάρχουν είναι : το σιτάρι, το αλεύρι, η φρυγανιά, οι ξηροί καρποί, η ζάχαρη, η κανέλλα και οι σταφίδες.
Το σιτάρι έχει την μεγαλύτερη θρεπτική αξία από πολλά άλλα δημητριακά. Στον σπόρο του συναντάμε μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών δύο ομάδων : τις γλουτενίνες και τις γλοιαδίνες. Σε μικρότερη αναλογία βρίσκουμε μία αλβουμίνη, την Λευκοσίνη και μία γλοβουλίνη, την Εδεστίνη. Οι γλουτενίνες και οι γλοιαδίνες έχουν παραπλήσια σύνθεση με αυτήν των αμινοξέων, και κυρίως με την προλίνη, το γλουταμινικό και τα βασικά αμινοξέα. Σε αυτό βασίζεται και η μεγάλη αξία που έχει το σιτάρι για τον αθλητή. Πιο συγκεκριμένα, βασικές ιδιότητες της προλίνης είναι  η μείωση της πίεσης του αίματος, και η συμβολή της στην επιδιόρθωση των μυών, των τενόντων, και του κολλαγόνου. Η προλίνη, επίσης, μπορεί να παραχθεί από την ορνιθίνη και το γλουταμινικό οξύ μέσα στο σώμα και να μετατραπεί ξανά σε ορνιθίνη, αν χρειαστεί. Για την ορνιθίνη, λέγεται, πως αυξάνει την έκκρηση της αυξητικής ορμόνης,  και κατά συνέπεια την μυϊκή μάζα.
Το σιτάρι επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (βοηθά στην σύνθεση των πρωτεϊνών, ενισχύει την οστική μάζα και γενικότερα διατηρεί τα κύτταρα του σώματος νέα και υγιή), σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (είναι υπεύθυνες για την υγεία των μυών και την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος),  και, σε βιταμίνη Ε (περιορίζει την ανάγκη των μυών για οξυγόνο, προστατεύει την βιταμίνη Α και τα αμινοξέα, και, είναι αντιοξειδωτική).

Βάζοντας αλεύρι ολικής αλέσεως στο γεύμα ενός αθλητή, του προσφέρετε υδατάνθρακες, βιταμίνες  C και  Α, και φυτικές ίνες. Ολικής αλέσεως είναι το αλεύρι που προέρχεται από την άλεση ολόκληρου του φύτρου του σιταριού, και, άρα δεν χάνει καμία θρεπτική ουσία. Οι υδατάνθρακες που προσφέρει είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή πέπτονται αργά και απορροφώνται ομαλά από τον οργανισμό χωρίς να προκαλούν διαταραχές στην γλυκόζη, είναι δηλαδή οι υδατάνθρακες που χρειάζεται κάθε αθλητής.  Η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτική, διευκολύνει την απορρόφηση και αξιοποίηση του σιδήρου, διατηρεί το κολλαγόνο σε υγιή κατάσταση, και, παράγει ορμόνες κατά του άγχους (σημαντικό πριν τον αγώνα).

Αντίστοιχα δρα η φρυγανιά, εφόσον φυσικά προέρχεται από αλεύρι ολικής αλέσεως. Μόνο που εξαιτίας της θερμικής επεξεργασίας της, η περιεκτικότητα των ανωτέρω βιταμινών είναι περιορισμένη σε σχέση με το αλεύρι.
Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Χρησιμοποιείστε ωμούς – ακατέργαστους ξηρούς καρπούς και δημιουργείστε ένα μείγμα από αυτούς. Θα πρέπει σίγουρα να βάλετε :
Αμύγδαλα : πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και φυτικές ίνες
ksoiroikarpoi-web-2meliti__okΚαρύδια : περιέχουν φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Ε και Κ.
Φιστίκια Αιγίνης : υψηλής περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων
Φουντούκια : μας δίνουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο φωσφόρος.
Αράπικα φιστίκια : καλή πηγή φυτικών στερολών
Στραγάλια : όταν τρώμε στραγάλια είναι σαν να τρώμε κρέας με πατάτες με τις λιγότερες όμως θερμίδες! Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης Α και β-καροτίνης καθώς και βιταμινών Κ και C.
Οι σταφίδες είναι μία τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία  χρειάζονται για την δέσμευση των ελεύθερων ριζών που παράγονται στο σώμα του αθλητή κατά την διάρκεια του αγώνα. Περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνες Α και συμπλέγματος Β, και, σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος. Το κάλιο είναι το στοιχείο εκείνο που είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος, αλλά και για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό.
Η κανέλλα με την σειρά της έχει το εξής χαρακτηριστικό : καθυστερεί την γαστρική κένωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει αργή απορρόφηση των σακχάρων των τροφών. Επίσης, επιδρά θετικά στην ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, και με αυτό τον τρόπο βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο, γεγονός πολύ σημαντικό για έναν αθλητή. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και πολύ πλούσια σε μαγγάνιο, που είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των οστών, και ασκεί προστατευτική δράση στους μύες.
Η μαύρη ζάχαρη,  είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο. Πρόκειται για έναν απλό υδατάνθρακα, που όμως προσδίδει άμεση ενέργεια στον αθλητή.
Σε πολλές συνταγές για κόλλυβα αναφέρεται σαν υλικό το ρόδι. Έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο, κάλιο, σίδηρο, καροτένιο και βιταμίνη C.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως τα κόλλυβα είναι μία «βόμβα» ενέργειας, αλλά και… θερμίδων, για τον λόγο αυτό δεν συνίσταται η καθημερινή κατανάλωσή τους, σε μεγάλες ποσότητες. Μην διστάσετε, όμως, να τα δοκιμάσετε την ημέρα του αγώνα, και, ίσως έτσι κάνετε την διαφορά!
http://nutrlife.blogspot.gr/2012/11/blog-post_26.html