…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Λινάρι το χρησιμότατο!!!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ-FITNESS

Ο τίτλος δεν είναι υπερβολή. Αποτελεί το λατινικό όνομα του φυτού (linus usitatissimus) και είναι τόσο αλήθεια!!!

Το λινάρι είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια κι έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή λαδιού, κλωστικών ινών, βαφών, χαρτιού, σαπουνιού, ζωοτροφών κα Τα τελευταία χρόνια όμως και μετά από διάφορες έρευνες που έχουν διεξαχθεί, ανακαλύφτηκε ότι η κατανάλωσή του είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό και θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της διατροφής μας. Κι αυτό γιατί έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Περιέχει ως επί το πλείστον ω 3 φυσικά λιπαρά οξέα και ίχνη ω 6, σε αντίθεση με τα υπόλοιπο έλαια – με εξαίρεση το ελαιόλαδο. Σε απλά ελληνικά, τα ω 6 λιπαρά προκαλούν οξειδωτικές και φλεγμονώδεις καταστάσεις σε όλον τον οργανισμό, εντείνοντας χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, το Αλτσχάϊμερ και πιθανόν τον διαβήτη. Αντίθετα, τα ω 3 λιπαρά είναι αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον οργανισμό εξισορροπώντας την κατάσταση. Χάρη στην αντιοξειδωτική του ικανότητα, το λινάρι (λόγω φυτοοιστρογόνων που περιέχει) προστατεύει την καρδιά, μετριάζει φλεγμονώδεις καταστάσεις, προστατεύει ενδεχομένως από τον διαβήτη, προστατεύει ή μετριάζει την εμφάνιση διαφόρων καρκίνων, μειώνει τη χοληστερίνη κι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, κάνει καλό στο γαστρεντερικό σύστημα, διευκολύνοντας άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα και δρώντας προληπτικά σε κακοήθειες του εντέρου και κατά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Επιπλέον, ανακουφίζει από το άσθμα, τους πόνους της περιόδου, και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τέλος, έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα ακόμη και σε ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη Ε και πρωτεΐνες, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και καθόλου γλουτένη.Στην αγορά, μπορούμε να το βρούμε ως λινέλαιο και λιναρόσπορο και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Μουλιάζοντας τους σπόρους από τη νύχτα για να μαλακώσουν, μπορείτε να το προσθέσετε σε δημητριακά, γιαούρτι, μέλι ή στις σαλάτες σας. Μπορείτε να το αλέσετε και, ανακατεύοντάς το μισό μισό με το αλεύρι που χρησιμοποιείτε, να φτιάξετε κέικ, ψωμί, κουλουράκια ή μπισκότα.

Έρευνες όπως είπα έχουν διεξαχθεί σε διάφορα Πανεπιστήμια, δείχνοντας ότι το λινάρι μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες παθήσεις. Στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έδιναν σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού καθημερινά μάφινς με λιναρόσπορο και παρατήρησαν επιβράδυνση στην εξέλιξη της νόσου. Σε ένα γηροκομείο της Nova Scotia, πρόσθεσαν λιναρόσπορο στη διατροφή των ηλικιωμένων και μειώθηκε αισθητά η δυσκοιλιότητά τους. Στην Κίνα τέλος, ανασκόπηση 28 μελετών στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1500 άτομα, έδειξε ότι η μείωση της χοληστερίνης συνδεόταν με την κατανάλωση λιναρόσπορου, και μάλιστα περισσότερο στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες.

Αν πειστήκατε για τα οφέλη του λιναρόσπορου, αναζητήστε τον σε είδη με βιολογικά προϊόντα ή σε καταστήματα με βότανα και βάλτε τον στη διατροφή σας.

Από Woman-on-Top

Δεν υπάρχουν σχόλια: