…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ  
 
            Η διατροφή ενός ανθρώπου δεν καθορίζει μόνο την βιολογική του ύπαρξη, αλλά χαρακτηρίζει επίσης και την Οικονομική και Κοινωνική του Οντότητα ή μερικές φορές ακόμα και την θρησκευτική του ταυτότητα. Μια τέτοια ολοκληρωμένη αντίληψη για την διατροφή είχαν και οι πρόγονοί μας. Πιστεύω ότι το σώμα και το πνεύμα είναι άρρητα συνδεδεμένα μεταξύ τους και αποτελούν μια κοινή οντότητα η οποία έχει βασικές ανάγκες: την άσκηση, την διατροφή και την κάθαρση. Στην άσκηση, είναι γνωστό το αρχαίο Ρητό όπου αναφέρεται ότι η γυμναστική είναι άσκηση του σώματος και του Πνεύματος. Στην Κάθαρση τόσο  η σωματική όσο και η ψυχική υγιεινή έχουν να επιδείξουν μια μεγάλη ομάδα θεραπευτών όπως ο Επιμενίδης, ο Μελάμπους, ο Θαλήτας, ο Αρισταίος και πολλοί άλλοι. Η διατροφή, που αποτελούσε τον πρωταρχικό παράγοντα στις ανάγκες αυτές, από την Ομηρική ακόμα εποχή, διακρίθηκε για την σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετώπιζε.  
            Στην Κλασσική Ελλάδα τις κύριες παραγωγικές διαδικασίες της τροφής, αποτελούσαν η γεωργία και η κτηνοτροφία, αν και ποτέ δεν εγκατέλειψαν την καρποσυλλογή και το κυνήγι. Το είδος της καλλιέργειας εξαρτάται κυρίως από το κλίμα και το έδαφος.  Στην Ελλάδα έχουμε σιτάρι, κριθάρι, Δημητριακά, ελιές και αμπέλια, η λεγόμενη Μεσογειακή Τριάδα. Σημαντικό ρόλο και στη διατροφή αλλά και στο εμπόριο έπαιξαν το μέλι και το αλάτι.  
            Στις Ορεινές περιοχές πουλερικά, γιδοπρόβατα ήταν η βασική τροφή, ενώ η πιο αγαπητή τροφή γενικά στους Έλληνες ήταν τα ψάρια και ιδιαίτερα το Ταχίνι ( παστό ψάρι ).  
           Ο γιόγκι ας τρώει μετρημένα και λιτά  διαφορετικά, όσο έξυπνος κι αν είναι, δεν θα έχει επιτυχία  
                                  Σίβα Σαμχίτα  
            Είμαστε αυτά που τρώμε. Αυτή η δήλωση είναι αληθινή από πολλές απόψεις. Η τροφή είναι ασφαλώς απαραίτητη για την φυσική μας επιβίωση. Άλλα είναι επίσης αλήθεια ότι έχει κι ένα λεπτότερο αποτέλεσμα πάνω στο νου μας, αφού η ίδια η ουσία των τροφών σχηματίζει τον νου. Μια φυσική δίαιτα -καθαρή ή <<σαττβική>> βασίζεται πάνω σε φρέσκες, φωτεινές, θρεπτικές τροφές όπως φρούτα, δημητριακά και χορταρικά. Κρατά το σώμα στο φυσικό του βάρος και χωρίς λίπη, το νου διαυγή και ζωηρό, κατάλληλο για την πρακτική της γιόγκα. Γεμάτη πράνα, μια αγνή μετρημένη διατροφή είναι η καλύτερη δυνατή εγγύηση για την φυσική και νοητική υγεία, φέρνοντας αρμονία και ζωτικότητα τόσο στο σώμα όσο και στο νου. Σ' αυτό το μέρος θα εξετάσουμε τις αιτίες που δικαιολογούν την γιόγκικη διατροφή και θα δώσουμε συμβουλές για ένα περισσότερο ισορροπημένο και υγιεινό διαιτολόγιο. Το γιόγκικο υπόδειγμα διατροφής είναι πολύ απλά το πιο φυσικό. 
            Ο ήλιος, ο αέρας, το χώμα και το νερό συνδυάζονται για να παράγουν τους καρπούς της γης - χορταρικά, φρούτα, όσπρια, σπόρους.  Το όφελος που αντλούμε από αυτές τις τροφές κατέχει την πρώτη θέση.  Αντίθετα, το όφελος που κερδίζουμε τρώγοντας κρέας, ψάρι ή πουλερικά έρχεται δεύτερο - καταναλώνουμε την σάρκα όντων που έχουν και τα ίδια αντλήσει την φυσική ενέργεια από διάφορα φυτά.
            Ενδιαφέρει να σημειώσουμε ότι τρώμε μόνο χορτοφάγα ζώα, όπως αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες. Πολύ σπάνια τρώμε σαρκοφάγα ζώα, σαν τα σκυλιά ). Η σάρκα ενός ζώου περιέχει μια υψηλή αναλογία τοξινών ( το 80% των τροφικών δηλητηριάσεων προκαλούνται από το κρέας ή από τα προϊόντα του ) και τείνει να προκαλεί ασθένεια. Επίσης στερείται βιταμινών και περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη απ' όση έχουμε ανάγκη. Τρώγοντας κρέας, υποχρεώνουμε το σώμα μας να δεχθεί μια αφύσικη διατροφή, για την οποία δεν είναι προορισμένο. Τα δόντια μας και τα έντερά μας είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα των σαρκοφάγων ζώων - πράγματι, η ανατομία και η φυσιολογία των πρωτευόντων θηλαστικών που τρέφονται με καρπούς είναι πιο κοντά στην δική μας.  
            Αλλά ξέχωρα από την σημαντική επίπτωση για την υγεία και την φυσική ευεξία, η διατροφή με κρέας είναι και ανεπαρκής και σπατάλη.  Πολλά κιλά δημητριακών πρέπει να δοθούν στα ζώα σαν τροφή για να δώσουν ένα κιλό κρέας στο τραπέζι. Η <<απορριπτόμενη>> τροφή χρησιμοποιείται για να εφοδιάσει το ζώο με ενέργεια. Καθώς η πρωτεΐνη μετατρέπεται, η τροφή των ζώων είναι ανεπαρκής. Ένα στρέμμα δημητριακών θα παράγει 5 φορές περισσότερη πρωτεΐνη απ' ότι ένα στρέμμα προορισμένο να ανατρέφει ζώα για κατανάλωση. Οι αναλογίες για τα όσπρια - 10 φορές περισσότερο - και για τα λαχανικά - 15 φορές - είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές. Μερικά ιδιαίτερα χορταρικά είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά.  
            Χρειάζεται ακόμη ν' αναρωτηθούμε για το αν μπορούμε με καθαρή συνείδηση να τρώμε την σάρκα ενός ζωντανού όντος, μιας άλλης ύπαρξης που συχνά την θανατώνουμε κάτω από τις πιο βάρβαρες συνθήκες. Στον αποκαλούμενο πολιτισμένο κόσμο έχουμε πάθει αναισθησία με τη μαζική βιομηχανία κρεάτων. Μπροστά στις συσκευαζόμενες μερίδες κρέατος ή ψαριού δεν κάνουμε πλέον καμιά σύνδεση ανάμεσα στο προϊόν και στο ζώο που σκοτώθηκε άσκοπα για το χατίρι μας και μόνο. Η Αχίμσα - η ιερότητα όλων των ζωντανών υπάρξεων - είναι ανάμεσα στους πιο υψηλούς νόμους της φιλοσοφίας της γιόγκα και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε αν θ έλουμε να προοδεύσουμε πνευματικά. Για τον γιόγκι, κάθε ζωή είναι ιερή: κάθε δημιούργημα είναι μια ζωντανή οντότητα, με καρδιά και συγκινήσεις που αναπνέει κι αισθάνεται κι έτσι ακόμη και η σκέψη να φάει κρέας ή ψάρι είναι τελείως αδύνατη. Μόλις συνειδητοποιήσεις από πού προέρχεται η τροφή σου και πως σε επηρεάζει, ο νους σου θ' ανοίξει προοδευτικά και θα φτάσεις να καταλάβεις ότι όλα τα δημιουργήματα είναι θεία όπως είσαι κι εσύ ο ίδιος.  
                                 
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ
            Μέσα στο ανεκδήλωτο Σύμπαν, η ενέργεια έχει τρεις ιδιότητες, γνωστές σαν Γκούνας, που υπάρχουν και οι τρεις μαζί σε ισορροπία: Σάττβα (αγνότητα), Ράγια δραστηριότητα, πάθος, η πορεία της αλλαγής) και Τάμας (σκοτάδι, αδράνεια). Μόλις η ενέργεια παίρνει μορφή, μία ιδιότητα από τις τρεις κυριαρχεί. Έτσι με μια μηλιά, μερικοί από τους καρπούς είναι ώριμοι (σαττβικοί), μερικοί που τώρα γίνονται (ραγιασικοί) και μερικοί υπερώριμοι (ταμασικοί). Αλλά αδιάφορο ποια ιδιότητα υπερισχύει, ένα στοιχείο κι από  κάθε μία από τις υπόλοιπες δύο θα είναι πάντα παρόν επίσης. Το πιο πολύ μέρος σ' ένα συγκεκριμένο μήλο θα είναι ώριμο, αλλά θα υπάρχει κι ένα μικρό μέρος σαπισμένο, έστω κι αν το γυμνό μάτι δε μπορεί να το δει, κι ένα ακόμη μέρος θα είναι στην πορεία της αλλαγής από το ένα στάδιο στο άλλο. Οι τρεις Γκούνας περικλείουν κάθε ύπαρξη, κάθε δράση.  
            Όταν ένας άνθρωπος κάνει μία ληστεία, η ενέργεια είναι βασική ραγιακή, αλλά η απόφαση και το κίνητρο μπορεί να είναι ταμασικά, ραγιακά ή σαττβικά, ανάλογα με την περίσταση. Στον κάθε άνθρωπο μία από τις τρεις Γκούνας έχει την περισσότερη ισχύ και αντανακλάται σε όλα όσα κάνει και σκέπτεται. Μόνο στη φώτιση ο μυημένος υπερβαίνει πλήρως τις Γκούνας.  
ΣΑΤΤΒΙΚΗ ΤΡΟΦΗ
            Αυτό είναι το πιο αγνό είδος τροφής., το πιο κατάλληλο για κάθε σοβαρό σπουδαστή της γιόγκα.  Τρέφει το σώμα και το διατηρεί σε γαλήνια κατάσταση. Ηρεμεί και εξαγνίζει το νου, επιτρέποντας του στο μάξιμουμ. Μια σαττβική δίαιτα οδηγεί έτσι σε αληθινή υγεία:ένας ήρεμος νους που ελέγχει ένα σωστό σώμα, με μία ισορροπημένη ροή ενέργειας ανάμεσά τους. Οι σαττβικές τροφές περιλαμβάνουν δημητριακά, μαύρο ψωμί, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αγνούς χυμούς φρούτων, γάλα, βούτυρο και τυρί, όσπρια, σπόρους, μέλι και τσάι του βουνού.
ΡΑΓΙΑΚΗ ΤΡΟΦΗ
            Τροφές που είναι πολύ ζεστές, πικρές, ξινές, ξηρές ή αλμυρές είναι ραγιακές. Χαλάνε την ισορροπία νου-σώματος, τρέφοντας το σώμα σε βάρος του νου. Υπερβολική ραγιακή τροφή θα υπερδιεγείρει το σώμα και θα ερεθίσει τα πάθη, καθιστώντας το νου ανήσυχο και χωρίς έλεγχο. Οι ραγιακές τροφές περιλαμβάνουν πικάντικα μπαχαρικά ή δυνατά χόρτα, διεγερτικά σαν τον καφέ και το τσάι, ψάρι, αυγό, αλάτι και σοκολάτα. Το να τρως με βιασύνη θεωρείται επίσης μια ραγιακή ενέργεια.
ΤΑΜΑΣΙΚΗ ΤΡΟΦΗ
            Μια διατροφή ταμασική δεν ωφελεί ούτε το νου, ούτε το σώμα. Η πράνα, η ενέργεια, αποσύρεται, οι δυνάμεις της λογικής θαμπώνουν και μια αίσθηση αδράνειας κυριαρχεί. Η αντίσταση του σώματος στις ασθένειες καταστρέφεται και ο νους γεμίζει με σκοτεινές συγκινήσεις σαν το θυμό και την απληστία. Τα ταμασικά είδη περιλαμβάνουν το κρέας, το αλκοόλ, τον καπνό, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξύδι και μπαγιάτικες ή σαπισμένες ουσίες. Η πολυφαγία επίσης θεωρείται ταμασική.  
            Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία οι τροφές μπορούν να χωριστούν σε Γιν (παθητικές) και Γιανγκ (ενεργειακές). Το Σάττβα στην κατάταξη αυτή, δηλαδή η ισορροπία, βρίσκεται με την κατανάλωση ίσων μερισμάτων σε καθημερινή βάση από τροφές Γιν και Γιάνγκ.
            ΓΙΝ: Αραβόσιτο, καλαμπόκι, σίκαλη, κριθάρι, σιτάρι, ρύζι, μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, σπαράγγια, αγκινάρες, φάβα, αγγούρια, φασόλια, σπανάκι, σκόρδα, αρακάς, φακές, σόγια, λάχανα, κουνουπίδια, σέλινο, πατζάρι, κολοκυθάκια, ρεβίθια, στρείδια, γαρίδες, πέστροφες, γλώσσες, τσιπούρες, τόνοι, μύδια, χοιρινό, κουνέλι, κοτόπουλο, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, μαργαρίνη, γάλα αγελάδας, ολλανδικό τυρί, γραβιέρα, κεράσια, καρπούζι, ανανάς, πορτοκάλια, μπανάνα, σύκα, λεμόνια, αχλάδια, βερίκοκα, πεπόνι, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βύσσινο, ελιές.
            ΓΙΑΝΓΚ: Κεχρί, μαυροσίταρο, αζούρι, κρεμμύδι, αντίδια, ροδάκινα, μαϊντανός, γογγύλια, κολοκυθάκια, πικραλίδα, σχίζα, κάρδαμο, καρότο, ρέγκες, σαρδέλες, αντσούγιες, κυνήγι, αυγά, γάλα κατσικίσιο, γάλα πρόβειο, παρμεζάνα, τυρί κατσικίσιο, κάστανα, φράουλες, μούρα, μήλα, βασιλικός, κανέλλα, δενδρολίβανο, φασκόμηλο.
            Γενικά το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι ίδιες οι τροφές αναλόγως το στάδιο ωρίμανσης τους, βρίσκονται και σε διαφορετική κατηγορία. Όταν κάτι είναι άγουρο έχει Ράγιας ιδιότητες, όταν κάτι είναι ώριμο  Τάμας, ενώ όταν βρίσκεται σε μια ενδιάμεση φυσιολογική κατάσταση, τότε μιλάμε για Σάττβα ιδιότητες. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τις κατατάξεις που έχουν οι διάφοροι συγγραφείς έχουν δώσει, θα ήθελα να τ' αναλύσω λίγο καλύτερα. Στην πρώτη κατάταξη που είναι βασισμένη στην τροφή των Γιόγκι. Θέλω να τονίσω ότι ο διαχωρισμός πιθανόν έχει γίνει με βάση στο πια θα είναι η μελλοντική αντίδραση του οργανισμού (του φυσικό σώματος) στις τροφές αυτές. π.χ. το κρέας το αλκοόλ και όλα αυτά τα παρεμφερή ενώ αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι έχουν Ράγιας ιδιότητες (την πρώτη στιγμή δίνουν ενέργεια) γιατί δίνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας, αργότερα (με τον καιρό) ο άνθρωπος που καταναλώνει τέτοια προϊόντα πέφτει, και μόνο με μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων μπορεί να αποκτήσει ξανά ενέργεια. Είναι δηλαδή ένα είδος εθισμού και οτιδήποτε έχει τέτοιες ιδιότητες είναι Τάμας στην βάση του. Επίσης τα προϊόντα αυτά, σύμφωνα με το γεγονός ότι η τροφή επηρεάζει ανάλογα το σώμα και το μυαλό μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα γιατί το αλκοόλ είναι Τάμας και όχι Ράγιας (ενώ στην αρχή φαίνεται ότι κυλάει η ροή της σκέψης και μπορείς να λειτουργήσεις καλύτερα, με τον καιρό παύεις να λειτουργείς).από την άλλη Ραγιακές τροφές είναι αυτές θα λέγαμε που διεγείρουν το νευρικό σύστημα άλλα σε σημείο ανησυχητικό όπως π.χ. ο καφές κ.λ.π.  
            Γενικά είναι πάρα πολύ σημαντικό για να δημιουργήσουμε ένα σωστό διαιτολόγιο πρώτα- πρώτα να γνωρίζουμε την δική μας ιδιοσυγκρασία και χαρακτηριστικά μας όπως και τις ανάγκες μας, κάθε στιγμή. Η αλήθεια είναι πως αν αφήσουμε το σώμα μας να μιλήσει, θα μας ζητήσει την τροφή ακριβώς που χρειαζόμαστε τη στιγμή εκείνη. Αν π.χ. είμαστε αρκετά νευρώδεις τύποι, θα πρέπει να καταναλώνουμε λίγο περισσότερο Τάμας τροφές για να εξισορροπήσουμε την ιδιοσυγκρασία μας και αντίστροφα. Γενικά αν χρησιμοποιήσουμε σωστά τις τροφές μπορούμε να εξισορροπήσουμε την ψυχολογία μας.
            Πηγαίνοντας σε έναν πιο ειδικευμένο τομέα, θα ήθελα να αναφέρω ότι σύμφωνα με την επιστήμη ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 70% από την συνολική τροφή του.  

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

            Οι Υδατάνθρακες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τους ΠΛΗΡΕΙΣ (Σάττβα ιδιότητες) και τους απλούς (τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες κατεργασμένους, Τάμας η Ράγιας).  
ΠΛΗΡΕΙΣ: Αμυλώδη λαχανικά,πατάτες,αρακάς,καλαμπόκι,όσπρια.δημητριακά,λαχανικά,χορταρικά φρούτα.
ΑΠΛΟΙ: Ζάχαρη, προϊόντα με άσπρο αλεύρι, ζυμαρικά.
            Οι πλούσιοι και πλήρης υδατάνθρακες συμβάλουν θετικά στην διατροφή μας γιατί:  
1) Μας προσφέρουν έτοιμη και εύκολα αφομοιώσιμοι γλυκόζη για τον εγκέφαλο και άλλους ιστούς του σώματος.
2) Μας δίνουν λίγες θερμίδες και έτσι μας βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.
3) Μας προμηθεύουν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και μεγάλες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων όπως και ιχνοστοιχείων.
4) Μας δίνουν 20 έως 30gr διατροφικών ινών την ημέρα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί χωρίς προβλήματα από πλευράς δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.
5) Προσθέτουν γεύση σε ότι τρώμε και πίνουμε.  
            Ο κ. Μπαζαίος γνωστός διαιτολόγος είπε κάτι πολύ σημαντικό που καλό θα ήταν να το αναφέρω:Οι τροφές, το νερό και ο αέρας είναι οι τρεις ουσίες με τις οποίες ο οργανισμός εξασφαλίζει την επιβίωσή του από την γέννησή του ως τον ΘΑΝΑΤΟ.  
            Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο φυσικές είναι οι τροφές, το νερό και ο αέρας, τόσο περισσότερο ταιριάζουν στον ανθρώπινο οργανισμό.  
            Σύμφωνα με τον Α.Α.Μικουλίν, Σοβιετικό ακαδημαϊκό που έχει ασχοληθεί με τα μυστικά της μακροζωίας, δεν πρέπει να τρώμε τα εξής ή και να τα τρώμε όσο λιγότερο μπορούμε:
1) Τα προϊόντα που περιέχουν μαγιά, γιατί προκαλούν ζύμωση στα έντερα.
2) Τα οργανικά λίπη, γιατί υποβοηθούν την δημιουργία στείρωσης. αντικατάσταση με φυσικά έλαια, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο κ.λ.π.
3) Η ζάχαρη και το αλάτι είναι λευκοί εχθροί του ανθρώπου.
4) ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.
            Νομίζω ότι θα ήταν καλό να προσθέσω επίσης την διατροφή των κατοίκων της Αλωχαλίας που θεωρούνται αιωνόβιοι: Κύρια καθημερινή τροφή τους είναι ένας χυλός που φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο, λαγάνες, χαλβάς, τυριά, ξινόγαλο, ανθόγαλο. Επίσης τρώνε πολύ συχνά καρύδια, κάστανα, φαγητά από φασόλια, λάχανα, παντζάρια, κρεμμύδια και σκόρδα. Βασική τροφή επίσης των αιωνόβιων κάποιας άλλης περιοχής του Πακιστάν αποτελείται από αμυλούχες τροφές, γαλακτομικά προϊόντα και δημητριακά, όπως επίσης και από άγριους καρπούς, βατόμουρα, κρεμμύδια, σκόρδα. Οπως βλέπουμε λείπει από την διατροφή του το κρέας, από το οποίο κατανάλωναν πολύ λίγο.  Όπως βλέπουμε από τις παραπάνω διατροφές, οι αιωνόβιοι χρησιμοποιούν κατ' αρχάς φυσικές τροφές και κατά δεύτερον παντρεύοντας έντεχνα τροφές με Ράγιας και Τάμας ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: