…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κακάο: Θεϊκό ρόφημα!

PostAntiage06
Από omorfamystika.gr

Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι το αγαπημένο μου ρόφημα είναι το κακάο και το θεωρώ ως νούμερο ένα αντιγηραντικό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση (προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση) και σημαίνει φαγητό των Θεών. Το συστήνω ανεπιφύλακτα αρκεί να το πίνετε σκέτο, χωρίς ζάχαρη, και να επιλέγετε βιολογικό κακάο με υψηλή περιεκτικότητα έως και 70%. Το κακάο:

Προφυλάσσει από ασθένειες και γήρανση: Το κακάο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, αποτρέποντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Μάλιστα μελέτη του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, δείχνει ότι μία κούπα κακάο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, τριπλάσια από το ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και πενταπλάσια από ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι!

Προστατεύει την καρδιά: Αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν από την εμφάνιση και ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών στα ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα.

Βελτιώνει τη διάθεση: Το κακάο περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη, ένας μεταβολίτης της καφεΐνης. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπλέον εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Το μυστικό

Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα: Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο της σοκολάτας, συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για να διατηρηθείτε υγιείς και νέοι καταναλώνετε 30 γραμμάρια σοκολάτα υγείας δύο έως και τρεις φορές την εβδομάδα, άφοβα και, κυρίως, χωρίς τύψεις.


Πώς να συντηρήσετε τη σοκολάτα
Η σοκολάτα διατηρείται περίπου ένα χρόνο στο ντουλάπι της κουζίνας σε θερμοκρασία 20οC. Πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένη γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφά μυρωδιές από τα τρόφιμα.
Το ψυγείο δεν είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να διατηρήσουμε τη σοκολάτα γιατί έχει αρκετή υγρασία.