…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Δες τι θα γίνει στο Σώμα Σου αν Τρως Λάχανο Τουρσί με Κουρκουμά κάθε μέρα!

Σχόλιο: Θα προτιμούσα να είναι χωρίς αλάτι.

Η διαδικασία της ζύμωσης δεν περιορίζεται στην παρασκευή του κρασιού ή της μπύρας. Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα όξινα γάλατα, το γιαούρτι, το κεφίρ, αλλά και το ξινολάχανο που θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η Ζύμωση;

Ζύμωση είναι η διαδικασία που επιτρέπει σε μικροοργανισμούς, που απαντώνται φυσικά στις φλούδες των φρούτων ή των λαχανικών και σε οργανικά υποστρώματα, να μεταβολίζουν οργανική ύλη σε αναερόβιο περιβάλλον μετατρέποντάς τη σε αιθανόλη και γαλακτικό οξύ. Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι κατά κύριο λόγο ζυμομύκητες και βακτήρια.
Η διαδικασία της ζύμωσης δεν χρειάζεται την δική μας παρέμβαση. Τα μόνα που πρέπει να έχουμε είναι υπομονή, ένα λαχανικό πλούσιο σε υδατάνθρακες και το σωστό είδος βακτηρίων που θα κάνουν τη δουλειά. Όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει από την άνεση του σπιτιού μας πολύ εύκολα.
Το αποτέλεσμα είναι μια τροφή με προβιοτική και πρεβιοτική δράση, που εμπλουτίζει το έντερο με ωφέλιμα βακτήρια (1). Αυτά τα βακτήρια ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος και μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και την ψυχική σας υγεία.
Είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε τα βακτήρια του εντέρου τακτικά, δεδομένου ότι είναι ευαίσθητα στα φάρμακα, τα αντιβιοτικά, το άγχος και την έλλειψη ύπνου.
Το σπιτικό λάχανο τουρσί είναι καλύτερο από τα πρεβιοτικά τρόφιμα του εμπορίου, επειδή η βιομηχανική επεξεργασία μπορεί να εκθέσει τα ωφέλιμα βακτήρια στο φως και στη θερμότητα κατά τη διάρκεια της μεταποίησης και της διανομής. Επίσης, πολλά προβιοτικά τρόφιμα του εμπορίου περιέχουν πρόσθετα συντηρητικά ή αρωματικούς παράγοντες για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και να βελτιώσουν τη γεύση τους.

Σπιτική συνταγή για λάχανο τουρσί (Ξυνολάχανο) με κουρκουμά

Θα χρειαστείτε:
  • 1 μέτριο λάχανο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι Ιμαλαΐων (ή θαλασσινό αλάτι)
  • 4 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη ρίζα κουρκουμά
  • ⅛ – 1/4 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες παρασκευής:
  1. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και φυλάξτε τα για μελλοντική χρήση.
  2. Κόψτε το λάχανο σε μακρόστενα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα ειδικό κουζινικό εργαλείο
  3. Τοποθετήστε το λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το αλάτι. Βάλτε ελαστικά γάντια και ανακατέψτε το λάχανο πιέζοντάς το για να βγάλει τους χυμούς του. Συνεχίστε μέχρι το λάχανο να μαλακώσει και να γίνει ζουμερό.
  4. Όσο ο χυμός που απελευθερώθηκε από το λάχανο συγκεντρώνεται στο κάτω μέρος του μπολ, προσθέστε τον κουρκουμά και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
  5. Τοποθετείστε το σε ένα μεγάλο μακρόστενο γυάλινο βάζο πιέζοντας το λάχανο όσο πιο σφιχτά μπορείτε προς το βάθος του βάζου. Το λάχανο πρέπει να είναι σφικτά πατημένο προς τα κάτω, ώστε να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ζουμί του και να γίνει σωστά η ζύμωση.
  6. Μόλις το συσκευάσετε στο βάζο, καλύψτε το ψιλοκομμένο λάχανο με ένα από τα εξωτερικά του φύλλα που αφήσατε στην άκρη στο πρώτο βήμα. Βρείτε μια πέτρα που να χωράει στο βάζο και αφού την πλύνετε καλά και την αποστειρώσετε στο φούρνο, τοποθετήστε τη πάνω από το φύλλο για να κρατήσει το λάχανο βυθισμένο στο υγρό του.
  7. Κλείστε καλά το καπάκι σας για να μην εισέρχεται αέρας μέσα. Αποθηκεύστε το σε ένα μέρος με θερμοκρασία δωματίου, στη σκιά προστατευμένο από το ηλιακό φως.
  8. Αφήστε το βάζο από 4 εβδομάδες έως 6 μήνες για να ζυμωθεί το μείγμα. Όσο περισσότερο το αφήσετε, τόσο πιο ξινό και ισχυρό θα γίνει.
Η ζύμωση μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα, οπότε φροντίστε να ρίχνετε μια ματιά στο βάζο που και που. Το λάχανο θα πρέπει να είναι βυθισμένο στο χυμό του σε όλη τη διαδικασία. Αν αρχίσει να μυρίζει άσχημα, αφαιρέστε τυχών ακαθαρσίες που επιπλέουν στο χυμό.

Πως ωφελεί την υγεία μας

Το ξινολάχανο βελτιώνει την πέψη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα ωφέλιμων βακτηρίων. Είναι επίσης πολύ θρεπτικό, ιδιαίτερα σε βιταμίνη C και Κ (2).
Η βιταμίνη C ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού φροντίζοντας, επίσης, το δέρμα, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τους χόνδρους, τα οστά, τα δόντια και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Προωθεί την επούλωση των πληγών και το σχηματισμό ουλώδους ιστού (3).
Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη Κ, η οποία παράγεται από τα βακτήρια, έχει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας (4).
Το γαλακτικό οξύ στο λάχανο τουρσί έχει επίσης αντι-αλλεργική δραση, καθώς και αντιδιαβητικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες (5,6). Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, η εισαγωγή ξινολάχανου στη διατροφή μας προάγει την απώλεια βάρους και την υγεία της καρδιάς.
Ο κουρκουμάς έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα, το διαβήτη και την κατάθλιψη καλύτερα από τα φάρμακα (Διαβάστε: Η λεμονάδα με κουρκουμά θεραπεύει την κατάθλιψη καλύτερα από το Prozac). Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής τόσο αποτελεσματικά όσο η άσκηση.
Επίσης έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη καταπολεμά την παχυσαρκία τροποποιώντας τα λιπώδη κύτταρα κάνοντάς τα μεταβολικά ενεργά (7). Αυτό το μπαχαρικό έχει, ακόμα, αντι-φλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες(8).

Πηγή: share24.gr