…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Φυτοφάγος ο πρόγονος του ανθρώπου

Ένας αρχαίος συγγενής του ανθρώπου, το ανθρωποειδές Παράνθρωπος Μποϊσέι που ζούσε στην αφρικανική ήπειρο πριν από περισσότερο από ένα εκατομμύρια χρόνια, προτιμούσε να τρώει φυτά, υποστηρίζει νέα έρευνα, που εξέτασε τα δυνατά σαγόνια και τα τεράστια δόντια του.



Ένας αρχαίος συγγενής του ανθρώπου, το ανθρωποειδές Παράνθρωπος Μποϊσέι που ζούσε στην αφρικανική ήπειρο πριν από περισσότερο από ένα εκατομμύρια χρόνια, προτιμούσε να τρώει φυτά, υποστηρίζει νέα έρευνα, που εξέτασε τα δυνατά σαγόνια και τα τεράστια δόντια του. Ο καθηγητής Ματ Σπονχάιμερ επισημαίνει ότι εδώ και καιρό είχαμε κάνει την υπόθεση πως ο Παράνθρωπος Μποϊσέι προτιμούσε τα καρύδια, τους καρπούς και τα σκληρά φρούτα λόγω των ισχυρών μυών στα σαγόνια του και επειδή διέθετε τους μεγαλύτερους φρονιμίτες που έχουν βρεθεί σε οποιοδήποτε άλλο ανθρωποειδές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, και τη νέα έρευνα που εξέτασε το σμάλτο των δοντιών 22 Παρανθρώπων Μποϊσέι με ισότοπο άνθρακα, η δομή αυτή του στόματος χρησίμευε στον Ανθρωπο Καρυθραύστη (όπως επίσης τον ονομάζουν) να καταπίνει τεράστιες ποσότητες χορταρικών ή βρύων, κάθε φορά που έτρωγε. "Ειλικρινά, δεν περιμέναμε ότι το θηλαστικό ισοδύναμο της αγελάδας θα αιωρούνταν από ένα μακρινό κλαδάκι του οικογενειακού μας δέντρου".
Πηγή; ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: